Stone Residence by Digital Effect Design Studio

Stone Residence

Czyli inaczej Frank Lloyd Wright house , koncepcja zrodziła się kilka lat temu , chcieliśmy stworzyć realną namacalną kontynuacje idei wielkiego architekta , nie kopię jego dzieła ale raczej nowy obiekt z własną niepowtarzalną formą, jednak spójną wizję w której osadzony jest duch tamtej epoki i designu . Powstał niezwykle inspirujący projekt o głębokiej estetyce. Cały obiekt został zaprojektowany z potężnych kamiennych bloków z których każdy waży około 500 – 650 kg w zależności od wielkości i położeniu na ścianie . uzyskaliśmy dzięki temu jednorodną strukturę o niepowtarzalnym wyrazie. Całość przykrywa potężny stalowy dach , podparty w miejscu największego nadwieszenia kamiennymi słupami nadając projektowi bardzo monumentalny charakter. 

 

 Projektowany obiekt jest pokryty szklanymi przesuwnymi ścianami otwieranymi elektrycznie. Szklane przegrody we wnętrzach , hallu a także świetliki są pokryte grafikami Franka Lloyda Wrighta, przetransponowanymi z jego witraży i projektów świetlików, wszystko jednak zostało przekonwertowane do potrzeb nowego projektu, dzięki temu uzyskaliśmy niepowtarzalny klimat we wnętrzach . Wszystkie elementy wykończeniowe mają charakter vintage . We wnętrzach zostały użyte także lampy projektu Wrighta i oczywiście meble , np. w jadalni stół i krzesła . meble , których nie mogliśmy nigdzie kupić ani znaleźć , takich jak komody , łózko czy bar zaprojektowaliśmy na podstawie rysunków Wrighta z dostępnych źródeł , dzięki tej operacji udało nam się tchnąć ducha wielkiego architekta w nasz projekt.

 

Jednak wszystkie elementy zostały dopasowane dla potrzeb nowego projektu i harmonijnego designu całości .Zrealizowany projekt rezydencji zawiera oprócz standardowego programu , basen , spa z saunami i fitness ,pokoje gościnne sale kinową , bar z częścią rekreacyjną i winiarnię. Zaprojektowaliśmy dachy zielone dla lepszej integracji projektu z otaczającą przyrodą. W projekcie zagospodarowania terenu wokół rezydencji powstało sztuczne jezioro z pomostem i domkiem gościnnym . Ten projekt zasługuje na naszą szczególną uwagę , jako udana mamy nadzieję próba stworzenia pomostu pomiędzy współczesną architekturą a wyjątkowym nowatorskim jak na owe czasy spojrzeniem franka Lloyda Wrighta na przestrzeń mieszkalną.

Wiodącą myślą jest i była integracja przestrzeni wewnątrz z tym co na zewnątrz i połączenie otaczającej przyrody z architekturą , otwarcie na krajobraz i przenikanie przestrzeni jako nadrzędna wartość w ludzkim pojmowaniu kształtowania formy i jej odbiór na przestrzeni upływającego czasu. Ten projekt to próba stworzenia dialogu pomiędzy niepodważalną potrzebą człowieka do podtrzymania idei z przeszłości i jej ciągłego wkładu w ewolucję i rozwój myśli architektonicznej i dalszy progresywny rozwój wrażliwości i emocjonalnego odbioru sztuki . Zrealizowany projekt luksusowej Rezydencji ; architektura, wnętrza , projektowanego jeziora z domkiem gościnnym i ogrodu, we Wrocławiu , kompleksowa obsługa inwestycji Projekt koncepcyjny, wykonawczy , realizacja , zamówienia i nadzory. arch Sotyrys Pantopulos, Aleksander Pantopulos, Justyna Zagajska , digital effect design studio.

 

Design: digital effect design studio, arch. Sotyrys Pantopulos, Aleksander Pantopulos, Justyna Zagajska

Construction: Andrzej Palonek, Glass constructions: Dominik Dratwa, Przemysław Porębski, Krzysztof Starzyk

KNX: Gira

Glass: Schuco

Wooden roof: Hunter Douglas 

Furniture: Walter Knoll, Minotti, Cassina, B&B Italia, Moroso, Poltrona Frau, Bulthaup

Illumination: Flos, Lous Poulsen, Modular Lighting instruments, Yanagiwa, Bega 

Audio: Bang&Olufsen