kadr na Brodnicki Park Krajobrazowy

arch.: Dom Architektów

Projekt DOM kadr na Brodnicki Park Krajobrazowy został zaprojektowany i zrealizowany przez architektów Emilię Durka-Zielińską i Walentego Durka właścicieli manufaktury DOM ARCHITEKTÓW.

Projekt domu zakładał stworzenie przestrzeni dla dwóch osób. Lokalizacja działki to Brodnicki Park Krajobrazowy z pięknym naturalnym krajobrazem.

To niezwykłe miejsce znajduje się w dolinie rzeki Drwęcy, zwane jest „bramą jezior mazurskich”.
Stąd pierwszy zamysł otwarcia domu na widok. Okolica usiana jest jeziorami, rzadką zabudową i niezagospodarowanymi terenami będącymi enklawą dla dzikiej zwierzyny. Odległość działki od najbliższego miasta Brodnica, gdzie pracuje inwestor to 15 km, dlatego lokalizacja domu jest harmonijną kombinacją wykorzystującą dostęp do miasta i mieszkania blisko natury.
Działka nie sąsiaduje bezpośrednio z inną zabudową. Jest idealnie zorientowana w kierunku pnpd by wykorzystać poprzez przeszkloną elewację zyski ciepła oraz zapewnić widok na rzekę od strony południowej. Architekci przeprowadzili niezbędne obliczenia cieplne w programie PHPP by uzyskać bilans energetyczny dla budynku i zaproponowali klientowi rozwiązanie w postaci prefabrykowanego, drewnianego budynku modułowego w standardzie niskoenergetycznym.

Budynek cechuje się powściągliwym urokiem. Podczas gdy linie budynku są niezmienne, elewacja budynku zmienia swój kolor, drewno we wnętrzu zmienia się każdego dnia wraz ze zmieniającym się światłem. We wnętrzu obserwujemy piękną grę światła i cienia. Szklana fasada wprowadza naturę do środka, naturalnie łączy się z nią. Stanowią integralną całość.
Bryła charakterystyczna dla „polskiej stodoły” (dach dwuspadowy zgodnie z warunkami zabudowy) o minimalistycznej formie, z otwartym planem, z południowym panoramicznym szkleniem uzyskała pełne uznanie klienta.

Posadowienie ponad ziemią zabezpiecza jego budynek oraz przed okresowymi wylewami rzeki. Osadzenie budynku na podwyższeniu otwiera jednocześnie na piękny widok z każdej części domu.
Dom ma zaledwie 120 m2 powierzchni ale jego otwarty plan i szklana południowa fasada czyni go w odczuciu większym i niezwykle jasnym. Zaciera się granica pomiędzy wnętrzem a tym co na zewnątrz. Jest to niezwykle ważny ekologiczny aspekt, gdzie powszechnie realizowane powierzchnie mieszkalne są za duże. 

System ogrzewania za pomocą pompy ciepła powietrze-powietrze połączony z wentylacją mechaniczną z rekuperacją( odzyskiem ciepła wentylacyjnego) i dodatkowym uzupełniającym systemem elektrycznego ogrzewania podłogowego.

Elewacja została pokryta satynową czarną blachą na rąbek stojący z elementami elewacji i tarasem z drewna termo-jesion ( thermowood) nie wymagającymi konserwacji/malowania. Budynek wtapia się w ścianę północnego lasu.

Wysunięty na tarasem dach pomaga regulować wewnętrzny mikroklimat, zapobiega przegrzewaniu wnętrza, chroni przed deszczem. Zabezpiecza także drewniane okna przed warunkami atmosferycznymi. Od strony północnej wysunięty dach zabezpiecza przed deszczem i śniegiem dojście z garażu do domu. Pod wysuniętą konstrukcją dachu mieszczą się zewnętrzne schowki na meble tarasowe, rowery, kajaki, sprzęt ogrodowy i akcesoria samochodowe.

Nietypowa jest również konstrukcja podłogi garażu i dojścia do domu wykonana jest w formie stalowych krat zgrzewanych opartych na konstrukcji wyniesionej ponad gruntem co pozwala na naturalną wentylację i zabezpiecza przed zalegającym błotem /śniegiem.

Projekt nazwa DOM kadr na Brodnicki Park Krajobrazowy


Architekci: DOM ARCHITEKTÓW inż. arch.Walenty Durka, inż. arch.Emilia Durka- Zielińska, www.domarchitektow.pl


Lokalizacja projektu Brodnicki Park Krajobrazowy

Realizacja 2017 r.


Powierzchnia użytkowa obiektu 117,9 m2 Powierzchnia zabudowy: 214,7 m2